Webbhotell: De 5 bästa webbhotellen för svenska användare

Bästa Webbhotell

När du ska bygga en ny hemsida, är frågan om var du hostar den att vara en av de viktigaste faktorerna för din framgång. Det finns faktiskt ett antal leverantörer av webbhotell och domäner, men kvaliteten på dessa varierar. Ett misstag många gör är att de väljer det mest prisvärda alternativet, men det kan ofta resultera i en hemsida som är långsam eller ofta plågas av driftstopp.

I den här guiden kommer vi därför att titta på hur du väljer det bästa webbhotellet och vad du bör tänka på i processen. Vi kommer även att gå igenom vad vi anser är de bästa kandidaterna på den svenska marknaden, och vad dessa kan erbjuda dig som hemsideägare. Slutligen ska vi ta en titt på några tekniska punkter du bör tänka på för att säkerställa att du får mest valuta för pengarna.

Läs den här guiden om du vill veta mer om webbhotell och hur fel val av leverantör kan påverka din hemsidas framgång. 

8 bästa webbhotellen i Sverige

Vi har undersökt och granskat ett antal webbhotell tidigare, men i den här guiden har vi samlat vilka vi anser vara de åtta bästa. Detta gäller oavsett om du vill starta en WordPress-hemsida, webbshop eller något annat. Vår bedömning görs utifrån var du får mest valuta för pengarna, samt vem som levererar de mest effektiva tjänsterna till sina kunder.

Det är dock viktigt att notera att listan inte är i fallande ordning. Alla kandidater på den här listan är bra alternativ för webbhotell, men de har också individuella fördelar och nackdelar som gör det nödvändigt att hitta det som passar dina behov. 

Hostinger

En leverantör som vi har nämnt flera gånger tidigare är Hostinger. Anledningen till detta är att Hostinger erbjuder dig en pålitlig och användarvänlig lösning till ett mycket rimligt pris. Du kan välja ett av flera paket som varierar i pris från 17 till 45 kr per månad för delat webbhotell. 

Den här lösningen är tillräckligt bra för dig som behöver starta en blogg, en hemsida för småföretag eller en helt ny webbplats. Det är också värt att notera att du kan låsa in de låga priserna under en längre period om du väljer att teckna en långtidsprenumeration (kom ihåg att priserna ökar vid förnyelse, så det kan vara klokt att teckna en flerårig prenumeration på samma gång). 

En av de saker vi gillar med Hostinger är att de har utvecklat sin egen kontrollpanel som heter hPanel. Detta gör Hostinger till ett bra alternativ för dem som inte gillar den traditionella cPanel som är vanligt förekommande hos webbhotell över hela världen. Anledningen till att de har utvecklat sin egen panel är helt enkelt användarvänligheten, något som Hostinger får otroligt höga poäng på.

Sist men inte minst är det värt att notera att Hostinger erbjuder 24/7 kundservice och 99 % uptime garanti. Detta säkerställer att du snabb tillgång till hjälp om något skulle hända med din hemsida, samt en verifierad leverantör med mycket hög drifttid på sina servrar. Kom ihåg – inget är tråkigare än en server som är nere, eftersom detta kommer att säkerställa att din hemsida är densamma.

Priser på Hostinger

  • Single Shared hosting: 9 kr/mån (introduktionspris) 
  • Premium Shared hosting: 17 kr/mån (introduktionspris) 
  • Business Shared hosting: 35 9 kr/mån (introduktionspris) 

One.com 

One.com är en utmärkt leverantör som erbjuder både hemsideprogram och webbhotell i samma tjänst. Detta innebär att du betalar ett fast månadspris och får tillgång till allt du behöver för att bygga en hemsida. Jämfört med de andra företagen på vår lista har one.com mer gemensamt med plattformar som Webnode och Wix än traditionellt webbhotell. 

De erbjuder webbhotell, men det går inte att lägga upp en domän hos en annan leverantör hos one.com – något som kan göra mer erfarna användare lite skeptiska. Du måste flytta dina domäner till one.com för att kunna använda deras webbhotell, men om du letar efter ett hemsideprogram är detta inget stort problem. Det som kan vara lite irriterande är att du måste betala för en ny domän när du tecknar ett abonnemang – oavsett om du vill använda en domän som du redan äger eller inte. 

Hos one.com kan du välja mellan traditionella webbhotell, WordPress-hotell och e-posthotell. När vi först såg de priser som one.com erbjuder tappade vi nästan hakan. De är nämligen långt lägre än många konkurrenter, men här är det viktigt att lägga märke till det finstilta. Alla priser som anges på hemsidan är introduktionserbjudanden som sedan förnyas till mycket högre priser året efter.

Även om vi inte var särskilt fascinerade av prismodellerna för One.com är det ingen hemlighet att de erbjuder en bra tjänst. Det billigaste alternativet börjar på 15 kr per månad och inkluderar 50 GB SSD-lagring, obegränsat antal e-postkonton och daglig säkerhetskopiering. När du uppgraderar får du mer utrymme, möjligheten att ha flera hemsidor på samma server och flera olika verktyg. Sammantaget är One.com alltså en utmärkt tjänst för dig som vill ha enkelt hosting och möjlighet att skapa en hemsida utan behov av WordPress och andra designverktyg.

Priser på One.com

Beginner: 15 kr/mån (förnyas till 40 kr/mån) 

Explorer: 20 kr/mån (förnyas till 60 kr/mån)

Enthusiast: 20 kr/mån (förnyas till 90 kr/mån)

Expert: 50 kr/mån (förnyas till 110 kr/mån)

Guru: 60 kr/mån (förnyas till 150 kr/mån)

Cloudways

Cloudways är ett innovativt företag som erbjuder molnlagring för några av de största namnen i branschen. Detta säkerställer att du får optimal drifttid och blixtsnabb hastighet på din hemsida. Dessutom erbjuder de CDN, optimerad stack, PHP 7.3 och en mängd andra funktioner som gör det otroligt enkelt att skapa en hemsida

Cloudways mål är att erbjuda en problemfri upplevelse så att du kan fokusera på det viktigaste, din hemsida. Detta har gjort att de erbjuder en mycket enkel modell för hosting samt 24/7 support om du skulle få problem under tiden. En av de saker vi gillar mest är att de har en egen kontrollpanel precis som Hostinger, så du behöver inte det traditionella cPanel-systemet. 

När du registrerar dig hos Cloudways kan du få igång en hemsida på några minuter utan att behöva betala. Du kan faktiskt använda provperioden för företaget helt utan att tillhandahålla kortinformation, vilket är ganska unikt i den här branschen. Allt du behöver göra är att skapa en användare, välja vilket CMS du vill ha och sedan var din hemsida ska lagras (vilken molnlösning). Sedan ställer plattformen upp allt du behöver och din hemsida blir synlig online.

Det som gör Cloudways till en unik upplevelse är att de använder molnlagring i stället för traditionella serverfarmar. Det innebär att de säljer hosting via partnerskap med ledande företag som DigitalOcean, Linode, Vultr, AWS och Google Cloud. För dig som kund innebär det att du kan få överlägsen hastighet till ett mycket lägre pris än vad du hittar på andra ställen. 

Priser på Cloudways

  • Basic (1GB RAM): 105 kr/mån inkl. avgifter
  • PRO (2GB RAM): 227 kr/mån inkl. avgifter
  • Advanced (4GB RAM): 438 kr/mån inkl. avgifter
  • EXPERT (8GB RAM): 840 kr/mån inkl. avgifter

Domänshop

Det är ingen hemlighet att de flesta av de webbhotell som vi föreslår på den här listan är utländska företag, men det finns också några svenska alternativ som ger bra valuta för pengarna. Om du vill använda ett företag som har sina servrar i Sverige är Domänshop ett bra alternativ. 

Domänshop är en enklare webbhotelleverantör än till exempel One.com och hostinger, men du får ändå de nödvändiga verktygen för att skapa en bra hemsida. De erbjuder tre olika hostingalternativ, men du måste också köpa själva domänen för cirka 100 kr per år. En av de saker vi gillar med Domänshop är att de har en tydlig fakturering och att de erbjuder 1-klicksinstallation av både Joomla och WordPress.

Du kan också använda webmail som är en gratis plattform så länge du har e-posthosting hos Domänshop. En av anledningarna till att många väljer Domänshop framför andra företag på vår lista är möjligheten till svensk kundservice. De erbjuder både livechatt och telefon, men de har väldigt begränsade öppettider jämfört med 24/7 hos många av sina konkurrenter.

Detta är förmodligen en av anledningarna till att det främst är företag som använder Domänshop, eftersom de erbjuder öppettider som är anpassade till en typisk arbetsdag i Sverige. Dessutom har de ett bibliotek med artiklar om självhjälp, men dessa är relativt enkla – så om du behöver mer detaljerad hjälp kan du behöva söka hjälp nästa dag eller någon annanstans på nätet. 

Priser på Domeneshop

  • WEB STARTER: 10 kr/mån (årlig fakturering)
  • WEB MEDIUM: 25 kr/mån (årlig fakturering)
  • WEB LARGE: 40 kr/mån (årlig fakturering)

*Domännamn tillkommer utöver hosting, vilket ökar kostnaden med cirka 100 kr per år.

Syse

Ett norskt alternativ för dig som vill ha servrar i Norge är Syse AS. Företaget erbjuder en liknande tjänst som Domänshop med 1-klicksinstallation av WordPress, gratis SSL-certifikat som ingår i domänerna och råa servrar i Norge. Det finns dock en stor skillnad mellan Syse och Domänshop – den förstnämnda använder en mycket mer användarvänlig kontrollpanel i form av Tornado ®. 

Resultatet av detta är att Syse i många fall är bättre för nybörjare än Domänshop. Dessutom har de en 30-dagars backuphistorik, så om något skulle gå fel med din hemsida kan du enkelt återställa en befintlig backup och snabbt få tillbaka den på plats.

När det gäller priser och modeller på Syse är detta bland de mest flexibla vi har sett. Du kan välja hur mycket lagringsutrymme och databasstorlek du vill ha med hjälp av reglagen. Det innebär att du kan välja ett paket från 49 kr/månad för 1 GB lagring utan databas, ända upp till 50 GB lagring och 8 GB databas för 1493 kr/månad. 

Med köpet får du 10 e-postkonton, spamfilter, SSL, SSH, PHP, obegränsat antal domännamn och Crontab-stöd. Slutligen kan du välja bland mer avancerade tekniska specifikationer, men såvida du inte har goda kunskaper om avancerad datahostingstruktur skulle vi nog låta detta vara i fred för nu. Grundpaketen hos Syse räcker mer än väl till en vanlig hemsida.

Siteground 

Om du lanserar en ny WordPress-hemsida är SiteGround ett bra alternativ att utvärdera. Företaget fokuserar på säkerhet och snabbhet, så du kan få snabb hosting för din WordPress-hemsida utan att betala skjortan för tjänsten. Detta beror delvis på att SiteGround använder Google Cloud-teknik och egenutvecklad PHP-teknik för sin hosting. Detta har gjort det möjligt för dem att erbjuda en PHP som är upp till 30 % snabbare än konkurrenterna. 

Du kan naturligtvis använda Siteground för andra CMS än WordPress, men det är framför allt för WordPress som vi rekommenderar Siteground. Det beror på att de har skräddarsytt sina tjänster för denna plattform, och du kommer att få en tjänst som är bland de bästa för detta. De har också ett antal säkerhetsfunktioner som är anpassade till WordPress, vilket ökar säkerheten för den annars mycket sårbara CMS-lösningen. 

Några av de funktioner som du hittar hos Siteground är AI-drivna antibot-system och statusuppdateringar var 0,5 sekund på hemsidans servrar. Detta minskar risken för attacker, men eliminerar också en stor del av den downtime som du kan uppleva med hosting. SiteGround erbjuder också automatisk uppdatering av WordPress-hemsidor och skannar kontinuerligt efter potentiella hot och sårbarheter i plattformen. 

Vår tydliga rekommendation är därför att Siteground är bäst för WordPress-hemsidor, men de är också kompatibla med andra CMS. Här får du utmärkt säkerhet och stabil upptid för en kostnadseffektiv peng, så vi kan utan tvekan rekommendera Siteground till dig som lanserar din första webbplats och letar efter webbhotell. 

Priser på Siteground

  • StartUp:  26 kr/mån (årlig kostnad)
  • GrowBig: 52 kr/mån (årlig kostnad)
  • GoGeek: 88 kr/mån (årlig kostnad)

Bluehost

En annan populär leverantör som många svär på är Bluehost. Företaget har vuxit från att ha varit en relativt liten tjänsteleverantör till att nu ha ett brett utbud av hostingalternativ för alla ändamål. Bluehost har särskilt stort fokus på användarvänlighet, och du kan förvänta dig att hitta steg-för-steg-guider som tar dig igenom olika tjänster första gången du aktiverar dem. 

Detta har gjort att många som lanserar sin första hemsida föredrar att använda Bluehost som webbhotell. De har också en mycket enkel kontrollpanel så att du enkelt kan göra nödvändiga ändringar på din hemsida. Bland funktionerna finns installation av WordPress och andra CMS med ett klick, liksom möjligheten att skapa e-postkonton direkt i deras plattform.

Om du har problem med BlueHost kan du nå ut till kundtjänst dygnet runt genom den integrerade kundtjänst livechatten. Vi testade detta vid några olika tillfällen och fick alltid snabba svar på våra frågor. Förutom livechatt har de även ett stort bibliotek med självhjälpsartiklar och videor, så här kan både erfarna designers och nybörjare hitta allt de behöver.

En av de saker som har gjort Bluehost till ett populärt alternativ är det stora utbudet av lösningar de erbjuder. Här kan du välja allt från Managed WP hosting, VPS hosting, dedikerade servrar och kombinationer av dessa. Du kan även enkelt uppgradera din tjänst vid behov, så att din hemsida kan fortsätta sin tillväxt utan att behöva byta leverantör på vägen.

Priser hos Bluehost

  • Shared WP hosting: från 35 kr/mån
  • VPS hosting: från 35 kr/mån
  • Dedikerad hosting: från 35 kr/mån

Pro Isp

Den sista leverantören på vår lista är Pro ISP. Detta är en av de ledande leverantörerna på hostingmarknaden, och hos Pro ISP hittar du bra erbjudanden om hosting till ett konkurrenskraftigt pris. En av de saker vi gillar med detta företag är att du kan välja om du vill ha webbhotell, en virtuell server eller ett hemsideprogram som gör allt arbete åt dig. 

Pro ISP är ett företag som erbjuder en rad olika tjänster, vilket är praktiskt för dem som behöver starta en webshop, ett forum eller en blogg. Tjänsten är kompatibel med WordPress och WooCommerce, som båda kan installeras med ett enda klick. 

Vi gillar också att de erbjuder automatisk uppgradering, säkerhetskopiering och kloning av skript, så att du inte behöver oroa dig för de administrativa aspekterna av din hemsida. Precis som Domänshop har de begränsade öppettider för kundtjänst, men i de flesta fall räcker det gott och väl. 

Priser på Pro ISP

  • Webbhotell: 15 kr/mån
  • Virtuell server: 99 kr/mån
  • Microsoft 365: 90 kr/mån
  • Skapa hemsida: 39, kr/mån

Det här är vad du bör leta efter hos ett webbhotell

När du ska hitta ett lämpligt webbhotell för din hemsida finns det några punkter du bör gå igenom extra noggrant. Syftet med detta är att säkerställa att den aktuella leverantören har det du behöver, men också att du får en pålitlig och gedigen service för pengarna. För att göra denna kontroll enklare har vi sammanställt några av dessa punkter nedan.

Checklista för webbhotell

  • Säkerhet – Du kommer trots allt att lagra din hemsida på ett webbhotell, så se till att de har bra säkerhet. 
  • SSL-certifikat – Det finns stora skillnader mellan om du får ett SSL-certifikat med när du köper domänerna eller om det är något du måste betala extra för. Ett seriöst webbhotell har detta inkluderat. 
  • 1-klick CMS installation – När du lanserar din första hemsida finns det mer än tillräckligt att komma ihåg. Se därför till att du väljer en som har en enkel installation av WordPress eller något annat CMS som du föredrar. 
  • Priser – Många webbhotell arbetar med så kallade introduktionserbjudanden, så var försiktig så att du inte väljer ett abonnemang som blir onödigt dyrt efter de första 12 månaderna. 
  • Hemsideprogram – Allt fler webbhotell inkluderar olika alternativ för att bygga en egen hemsida i abonnemanget. Om detta är viktigt för dig, se till att du får ett bra hemsideprogram med i paketet.
  • Hastighet – Inget är mer irriterande än en långsam hemsida. Se därför till att du väljer ett webbhotell som har bra hastighet i den region där dina besökare befinner sig.
  • Kundservice – Om problem skulle uppstå är det viktigt att veta att du kan få den hjälp du behöver. Kontrollera därför vad det aktuella webbhotellet erbjuder i form av kundtjänst.